Momsändring på digital litteratur

Ändrad moms på digitala publikationer som e-böcker och ljudböcker

Böcker har sedan 2002 en momssats på 6 procent och deras digitala motsvarighet har en momssats på 25 procent. Sverige har länge drivit frågan om sänkt digital moms på EU-nivå i och äntligen meddelar nu Magdalena Andersson (S), finansminister, att momsen i Sverige kan sänkas redan i sommar, närmare bestämt från 1 juli.

Denna fråga har funnits på EU-nivå i flera år. Det var först i början av oktober som Eu röstade ja till att ändra momslagstiftningen så att elektroniska publikationer som exempelvis nättidningar, digitala tidskrifter och e-böcker omfattas av samma möjlighet till minskad moms som pappersböckerna. Först var det tänkt att sänkningen skulle göras i Sverige först år 2020, men nu menar Magdalena Andersson att den digitala momsen ska sänkas redan i sommar.

För de bokhandlare som idag handlar med e-böcker och liknande kommer detta innebära något positivt. Slutkund kan nog inte räkna med några större prissänkningar. Men däremot kan bokhandlarna satsa mer pengar på att utveckla tjänsterna som erbjuds till slutkund. I dagens läge är marginalerna på digitala publikationer väldigt små vilket hämmat branschen. Detta är ju trots allt framtiden och dessutom mycket mer miljövänligt än skövla ner träd för att trycka böcker. Detta är i alla fall slutsatserna som Daniel Karlsson på Ordochbok.se drar av momsändringen.

Vi återkommer framöver kring en utvärdering kring detta ämne. Det skall bli mycket intressant att följa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *