Fredagsintervju: Anders Åslund

Författaren Anders Åslund Palimpsest

Anders Åslund

 

Din novell ”Palimpsest” (som var en av hederspristagarna i MIX’ och SF-bokhandelns science fiction-tävling förra våren) har precis publicerats i form av en engelskspråkig podcast – hur kommer det sig?

Jag ville se om det är möjligt att bli publicerad på andra sidan Atlanten, så jag översatte novellen själv och skickade in till några olika amerikanska magasin, tryckta och digitala. Det blev napp på fjärde – Strange Horizons, som är ett digitalt magasin i den intressanta genren ”speculative fiction” – fantasy, sci-fi, skräck och sånt som är svårare att kategorisera. Jag fick ett positivt nej först, då de tyckte att den var för lång, men jag erbjöd mig att korta ned den något. Då sa de ja.
För den som undrar över mer världsliga ting: jag fick 8 cent per ord.

Hur känns det att höra sin egen novell uppläst av någon annan? Förändrar det synen på berättelsen på något sätt?

Det är lite märkligt. Jag trodde inte att det skulle kännas så, men det hänger säkert ihop med svaret på den andra frågan: ja, det förändrar synen en hel del. Plötsligt får man höra styrkorna och svagheterna på ett helt annat sätt. Man upptäcker saker som man inte har tänkt på tidigare, särskilt vad det gäller språket och rytmen. Och man får veta hur en annan läsare prioriterar i innehållet. Jag skulle nästan säga att jag har fått en helt annan känsla för texten, en mycket nyttig känsla som jag inte kan få på något annat sätt. Jag har aldrig lyssnat på någon ljudbok, så det var lite av en ny upplevelse över huvud taget. Det intressanta var kanske att man levde så direkt i berättelsen jämfört med en bok som man kan gå tillbaka i och läsa om stycken i utan vidare ansträngning. Det är betryggande att jag i det här fallet känner mig rätt nöjd med ordval och ton, även om jag upptäcker saker som jag förmodligen kunde ha gjort bättre, kvarblivna artefakter som bara jag kan identifiera…

Varifrån får du inspiration till det du skriver?

Från det jag kan och det jag läser. Sedan kokar hjärnan ihop idéer på egen hand och serverar dem när jag minst anar det. ”Palimpsest” damp ned i knät när jag hade överdoserat på medvetandefilosofi och neurologiforskning. Jag började fundera på vad jag redan tidigare var övertygad om, nämligen att medvetandet bara är en biprodukt av vår hjärnas processer. Jag tror att neurologin och medvetandefilosofin kommer att vända uppochned på många föreställningar om oss själva och jag välkomnar det med öppna armar. Vi behöver tänka om.
Från början tänkte jag mig ”Palimpsest” som en slags sci-fi-noir-deckare, men den utvecklade sig i en helt annan riktning medan jag skrev. Karaktären drev storyn snarare än idén om utbytbara medvetanden. Det är så det ska vara – idén kan mycket väl komma från en ny, spännande teknik, men om det inte finns bra karaktärer som äger berättelsen så blir det bara teknikonani. Jag tycker själv att jag har lyckats undvika det bra.

Vad är det annars du gillar med att skriva om världar som skiljer sig från vår egen?

Jag gillar att stoppa människor med våra svagheter och drömmar och vår bräcklighet i situationer där vi som biologiska varelser vacklar på gränsen till vad vi kan hantera. Vi gör det redan idag, men framtiden kommer att bli tiofalt värre (eller bättre, om man nu är lagd åt det hållet). Mars One-projektet är ett exempel på det, och det står redan för dörren! Om det nu blir av på riktigt. Hur som helst, som jag redan nämnt är det viktigaste att kunna skapa trovärdiga karaktärer som kan försättas i en situation som anstränger dem till det yttersta på ett eller annat sätt. Om den situationen är trovärdig är underordnat, men det hjälper förstås om man kan ett ämne eller är grym på att få helt skogstokiga saker att glida förbi utan att de fastnar och stör. Karin Tidbecks ”Amatka” är ett bra exempel på det senare.
Ett mer vardagligt svar är att jag tycker det är roligt att skriva storslaget, mäktigt och enormt, även om det bara sker i en karaktärs huvud – det är science fiction för mig.

 

 Mer om Anders Åslund och hans novell Palimpsest

Lyssna på Palmipsest på Strange Horizons

Läs ett utdrag från Palimpsest

Mer om Palimpsest

Appen Dötid Science fiction (där Anders Åslund medverkar)