Fredagsintervju: Åsa Schwarz

asa2Åsa Schwarz är fortfarande något av en doldis i Sverige, men utomlands håller hon på att bli stor. Romanen Nephilim, som nyligen släppts i USA, har just fått en stjärnrecension från ansedda Library Journal där man jämför henne med Stieg Larsson.
I Sverige är hon aktuell med romanen Lust här på Mix förlag, en hybrid mellan skräck, chick-lit och thriller och tillika en riktig bladvändare. Författaren Sara kommer ingenstans i sin skrivarkarriär (och privat är det inte heller alldeles lysande) och börjar i ren desperation att använda sig av sin mormors gamla ockultismritualer. Och nu börjar det hända saker …

Dina böcker finns utgivna på sjutton språk och ges ut i en mängd länder – märker du någon skillnad på responsen i andra länder jämfört med i Sverige?
Om jag ska vara helt uppriktig så tror jag att Sverige är ett av de länder jag säljer minst exemplar i.

Sara i Lust går från att vara en relativt anonym författare till att bli en internationell bestsellerförfattare – några andra likheter er emellan?
Både hon och jag tänker på mormor när vi känner doften av Amaretto och vi har spenderat barndomssomrarna i ett stort gult hus vid vatten. Sedan hoppas jag att likheterna stannar där. Jo, förresten, hon bor i samma lägenhet som jag gjorde för tio år sedan. En ungkarlslya vid Medborgarplatsen med fönster dimmiga av avgaser.

Hur påverkade det dig personligen att skriva om en person som blir mer och mer empatistörd?
Jag blev gladare och gladare. Det är mycket roligare att skriva om någon som inte har några gränser. Eller snarare, helt andra gränser än vi andra. Men det var ibland svårt att leva sig in i hennes vansinniga själ eftersom jag skrev stora delar av boken med en liten söt bebis sovande i knät.

I Lust spelar ockultisten Aleister Crowley en viktig roll – vad är din egen relation till honom?
Personligen ser jag honom som en egocentrisk gubbtjuv som var bra på att manipulera andra. Egentligen var han som en karaktär i en bok redan i verkliga livet. Fast det klär honom mycket bättre att vara fiktiv.

Du är extremt skicklig på att hitta okonventionella vägar att föra fram dina böcker på. Jag tänker t.ex. på att metalbandet Undecimber specialskriver en låt till varje bok du skriver, att du var mycket tidig med att skapa en fiktiv karaktär på Facebook (Nova Barakel), att du låter göra en boktrailer till varje bok och att huvudpersonen i Lust har skrivit en metanovell som också finns utgiven på Mix (”Viskningar” av Sara Tingvall) – tror du att den här sortens interaktiva tänkande blir ett måste för att författare ska nå ut i framtiden?
Jag tror att trenden är att författare måste vara allt mer interaktiva med sina läsare. Den gamla traditionella boken finnas alltid kvar men det kommer att uppstå nya former av underhållning som är en blandning av ljud, text och film. I dag är det bara experiment, ofta i form av marknadsföring. Men när allt fler läser e-böcker uppstår frågan: Varför ska de bara bestå av text? Det är inte helt omöjligt att vi då även får en helt ny typ av författare. Om de ens kommer att kallas det.

Skriver du på något nytt nu?
Ja, jag skriver om en kvinna som blir vackrare av att mörda.

En reaktion på “Fredagsintervju: Åsa Schwarz

  1. Pingback: Fredagsintervju med Åsa Schwarz | Ebbas bokblogg

Kommentarer inaktiverade.