Fredagsintervju: Malva B.

Malva-blomman

Först ut i vår återkommande serie med författarintervjuer här på hemsidan är Malva B. Hennes erotiska novellsamling Begär : oanständiga berättelser släpptes i våras, i veckan gav Bonnier Audio ut hennes ”Komma ut” som ljudnovell och i oktober kommer ytterligare sex berättelser från Begär som fristående e-noveller.

Förra veckan röstade tidningen Vi Läsers läsare fram din bok ”Begär : oanständiga berättelser” till den bästa svenska novellsamlingen. Grattis! Hur känns det?

Helt overkligt och alldeles fantastiskt förstås. På samma gång.

Vad är ditt förhållande till noveller annars?

Liksom huvudpersonen i min novell ”Professorn” är jag barnsligt förtjust i de ryska klassikerna och har förstås läst alla noveller av Tjechov. Jag tycker också att erotik gör sig betydligt bättre i novellform. I romanformatet kan erotik lätt bli lite tjatigt.

I en av författarfilmerna vi gjorde till dina noveller i våras nämnde du att du inte hade läst så mycket erotisk litteratur innan du började skriva själv – har du läst mer sen dess?

Ja! Enormt mycket! Ha ha. Om det tar ett år att skriva en bok, så tar ju researchen minst dubbelt så lång tid. Jag har studerat beteende bland medlemmar i sexklubbar on-line, jag har nog plöjt igenom marknadens alla swingermanualer, intervjuat en mängd älskare, älskarinnor, osäkra tonåringar, frustrerade hemmafruar och sexberoende, besökt klubbar… You name it! Det är viktigt för mig att inte värdera olika människors sexuella preferenser, utan bara försöka ge en inblick i olika världar, också rent geografiska, som inte så många av oss kommer i kontakt med i vanliga fall.

I oktober släpper vi ytterligare sex noveller från Begär som enskilda e-noveller. Tror du att det blir någon skillnad att läsa dem som helt separata historier, jämfört med att läsa dem som en del i en samling?

Alla mina noveller är fristående och kan läsas separat, men det är stor skillnad att läsa dem som en del i en samling. De hänger nämligen alla mer eller mindre ihop, eftersom jag har låtit flera karaktärer återkomma i olika noveller. Om man läser novellerna separat, eller i ”oordning”, tror jag att man missar lite av överraskningsmomentet i samlingen som jag tycker är en av dess styrkor.

Du har valt att skriva under pseudonym. Hur kommer det sig och hur hemlig är du egentligen?

Ganska hemlig, men mina närmsta vänner och familjemedlemmar vet förstås vem Malva B är. Jag har ju ett vanligt 9 till 5-jobb som alla andra och jag tror inte att det skulle finnas så stor förståelse i min bransch för min hobby, så jag ville verkligen inte att mina kollegor skulle få reda på att jag skrev erotiska böcker på min fritid. Jag antar att jag också ville skydda mina barn. Men när jag till slut berättade för dem vad min bok egentligen handlade om, blev de inte särskilt chockade. De ryckte bara på axlarna och undrade: ”Vad ska mormor säga?” Så vi bestämde oss för att hålla mormor lyckligt ovetande tills vidare.