Fredagsintervju med Erik Haking

Erik HakingErik Haking är vinnaren i MIX förlags och Adlibris Mondos novelltävling

 

Det blev Erik Haking, 29 år från Lund, som slutligen stod som vinnare i MIX förlags och Adlibris Mondos tävling om bästa novell inom ramen för vårt Efter stormen-projekt. Förutom vinsten i form av 10 000:- och en Letto kommer hans novell Skuggvärlden att publiceras som enskild digital novell, samt ingå i Efter stormen-samlingen. Eriks novell om vad som händer med några av de människor som evakueras efter kärnkraftsolyckan i Oskarsham tog oss i juryn med storm och fortsatte att överraska ända till slutet.

Juryns motivering lyder:
Med  Skuggvärlden har Erik Haking på ett originellt, trovärdigt och ytterst obehagligt sätt tagit Efter stormen-historien till nästa nivå. Fantasieggande och konsekvent blandas vetenskapligt tänk med dystopiska stämningar och fantastikens skräckelement. Människans psykiska och fysiska utsatthet i en sargad värld har sällan känts så påtaglig.

Vad var den största utmaningen med att skriva en novell utifrån en händelse som någon annan skapat?
Researchen. Jag har skrivit en novell som tar sin utgångspunkt i en kärnkraftsolycka i Oskarshamn utan att kunna (a) något om kärnkraft eller dess effekter (b) något om Oskarshamn eller (c) uttrycka mig kortfattat. Samtidigt var det också det roligaste, att utgå från någon form av tydliga premisser. Att ”skriva fritt om nånting vad som helst” är alltid mycket svårare.

 Din novell bär tydliga dystopiska drag – vad har du själv för förhållande till dystopier?
Att de är behagliga att fly in i mer än att de skulle fungera som varnande exempel. Tanken ”det kunde trots allt ha varit värre” konkretiseras, vilket kan behövas ibland för att orka med verkligheten.

Vilka fem saker skulle du själv ta med dig vid en evakuering liknande den som skildras?
Säkert i längden helt värdelösa saker. Förströelse, typ en trave böcker, som fort tar slut. Så sitter man där och försöker göra upp eld med pinnar och dukar snart under för trikinerna medan mer kvicktänkta personer snidar redskap med sina schweiziska arméknivar och bläddrar i ovärderliga familjealbum.

Skriver du på något mer nu?
Jag skrev en bok under två år på Författarskolan i Lund som blev klar i somras och har varit inne och vänt på några förlag. Den handlar om en nattarbetare på en bensinmack, dennes bittra liv och tillkortakommanden. Den borde få bli utgiven, allt annat vore en stor litterär skandal. Annars driver jag bloggen Den ömhet du är värd (http://denomhet.blogspot.se/) samt har en del halvfärdiga projekt som jag också söker kanaler till att få ut på något sätt. Jag är skamlöst öppen för erbjudanden.