Fredagsintervju: Omslagsformgivaren Ilse-Mari Berglin

Självporträtt

Självporträtt

När MIX var så sprillans nytt att vi knappt ens fanns träffade jag formgivaren Ilse-Mari Berglin första gången. Hon och hennes grupp på Grafiska projektledarprogrammet skulle nämligen utforma MIX grafiska profil. Fyra år senare använder vi fortfarande stora delar av materialet vi fick då. Och Ilse-Mari jobbar sedan flera år tillbaka som formgivare på Bonnierförlagen digital, bland annat med MIX utgivning. Omslaget är ofta läsarens första kontakt med boken och något som många har högljudda åsikter om. Men hur tänker man som formgivare när man ska fånga en hel roman i en enda bild? Och är vad är skillnaden mellan att formge omslag till en e-bok och en tryckt bok? 

Finns det några hemliga regler att förhålla sig till när man formger bokomslag? Ett tag var det t.ex. mycket snack om att gröna bokomslag skulle sälja sämre (i alla fall på barnböcker).
Det finns en ”regel” och det är att omslag med ansikten säljer mer. Sen om detta är sant vet jag inte. Omslaget ska fånga innehållet på ett sätt som inte berättar allt men ger en hint om vad man kan förvänta sig. Sen gäller det att framställa detta med en så kallat god förmåga att hantera färg, form och typografi.
Vad tycker du är det svåraste med att formge ett bokomslag?
Att få alla inblandade nöjda. I regel är det minst tre personer inblandade utöver formgivaren som har synpunkter på hur boken ska se ut.

Har du olika ingångspunkter om du gör omslag till en klassiker jämfört med om det är en helt nyskriven bok? Är det t.ex. lätt att bli färgad av tidigare omslag till klassikern?

Det finns alltid en risk att påverkas av ett tidigare omslag – men det kan också bli som en vägledning till hur man inte ska göra omslaget. Det som kan vara ett eventuellt problem med en klassiker är att det redan finns väldigt många tolkningar som så att säga minskar ens egna valmöjligheter

Går det att urskilja tydliga trender i bokomslag?
Absolut! Det är bara att titta på äldre böcker så kan man se ganska tydliga trender genom tiderna. Vissa typsnitt blir populära under perioder, under 80-talet var t.ex. Garamond poppis.

Vad är dina tips till den som själv vill jobba med just formbiten inom bokförlagsvärlden?
Titta på omslag både digitalt och på pappersböcker. Häng på antikvariat, tänk på hur du skulle vilja att en bok visualiserades när du läser t.ex. Och ge inte upp drömmen.

Du har jobbat med omslag till både tryckta böcker och e-böcker – vad tycker du är största skillnaderna i hur man tänker?
Åh det är mycket skillnader! Till e-boken gör man bara en framsida och behöver inte tänka på trycktekniska problem (som hur stor färgmängden blir i en bild t.ex.). Det är inga ryggbredder som kan ändras i sista minuten eller flikar som halkar upp på framsidan (eller baksidan) pga felaktig beräkning. Det är mindre risker med ett e-boksomslag. Blir något tokigt är det bara att ändra utan att riskera stora kostnader för omtryck.

Jag bad också Ilse-Mari plocka fram några intressanta bokomslag:

ebok

 

fahrenheit451bookcover-980x730Exempel på snygga och innovativa e-boksomslag …

 

 

 

 

 

… och ett riktigt häftigt tryckt bokomslag

 

 

 

Nio gånger när formgivaren(?) kanske skulle ha tänkt till en extra gång …

gayghost
Now that I’m a ghost, I’m also a nudist. Now that I’m a ghost, I only want to be with guys that are clones of myself. Now that I’m a ghost, they Photoshop my hand very poorly.

 

 

 

 

 

 

 

Tja, varför inte? Och tänk så mycket pengar man kan spara på det! (ok, här bär nog inte formgivaren hela skulden ...)

Tja, varför inte? Och tänk så mycket pengar man kan spara på det! (ok, här bär nog inte formgivaren hela skulden …)

 

Annars är ju det här med att göra egna kistor ett bra sätt att få in lite extrapengar.

Annars är ju det här med att göra egna kistor ett bra sätt att få in lite extrapengar.

Ja, ja, han må vara en häst, men han har i alla fall snygga armmuskler ... eller jag menar benmuskler ... eller

Ja, ja, han må vara en häst, men han har i alla fall snygga armmuskler … eller jag menar benmuskler … eller… äh!

 

När vi ändå är inne på ämnet, så ...

När vi ändå är inne på ämnet, så …

Mmm ... sms. Det sexigaste som finns. Fast varför saknar Mr Right telefon? Och är det inte enklare att bara prata med honom, när han nu sitter där bredvid och ser lurig ut?

Mmm … sms. Det sexigaste som finns. Fast varför saknar Mr Right telefon? Och är det inte enklare att bara prata med honom, när han nu sitter där bredvid och ser lurig ut?

Och marknadsavdelningen höll med om att den var spot on?

Och marknadsavdelningen höll med om att den var spot on?

Näe, det är NÅT som saknas i bilden. Snubben är ju tuff och lillkillen ser lagom oskyldig ut, men ... JAG VET! Killen kan få hålla den här jättestocken på ett strategiskt ställe!

Näe, det är NÅT som saknas i bilden. Snubben är ju tuff och lillkillen ser lagom oskyldig ut, men … JAG VET! Killen kan få hålla den här jättestocken på ett strategiskt ställe!

Och coolare superhjältar har väl världen aldrig skådat än de här lirarna!
Och coolare superhjältar än de här lirarna har väl världen aldrig skådat!