Funderar du att skicka in ditt manus till bokförlag? Läs det här först!

Titti PerssonTitti Persson är förläggare på MIX förlag och har jobbat inom förlagsbranschen i 13 år, bland annat som redaktör. Istället för fredagsintervju svarar hon idag på frågor som vi ofta får från aspirerande författare. Är det någon viktig fråga som vi har glömt? Mejla den i så fall till info@mixforlag.se så sammanställer vi fler frågor och svar när vi har några stycken!

Varför tar det så lång tid att få besked från förlaget efter att man skickat in ett manus?
Det vore förstås underbart om man som bokförlag kunde ha en person som enbart läste inskickade manus hela dagarna och sedan gav utförlig respons till varje hugad författare. Så ser det tyvärr inte ut. Spontanmanusen – alltså de manus författare skickar till bokförlag på vinst och förlust – blir istället något som vi måste hinna med att läsa samtidigt som vi jobbar med den planerade utgivningen. Spontanmanusen hamnar i kö i vår manusinkorg och vi läser dem i turordning. Det är alltså inte för att vi tycker att just de här manusen är mindre viktiga som svaren kan dröja, snarare handlar det om att vi har spikade deadlines som måste hållas när det kommer till den planerade utgivningen.

När vi hittar ett manus som vi tycker har något extra brukar fler personer läsa och diskutera det, och då tar det förstås längre tid att få svar. Ibland ser vi direkt att manuset inte passar in i vår utgivning (på MIX ger vi till exempel inte ut barnböcker eller fackböcker) och då kan det istället gå snabbare. Men det är ingen idé att försöka läsa in något utifrån hur lång tid det dröjer innan vi hör av oss – under stressiga perioder blir ofta spontanmanusen liggande längre och under lugnare perioder hinner vi förstås läsa mer.

Varför skriver ni inte utförligare omdömen i era refuseringsbrev?
För att vi inte hinner! Att formulera kritik tar tid, i alla fall om det är kritik som ska ge författaren något. Vill man ha utförlig kritik rekommenderar vi istället att man vänder sig till en skrivcoach eller lektör som läser och ger feedback mot betalning, t.ex. via författarcentrum: http://www.forfattarcentrum.se/verksamhet/manushjalp/lektorstjanst/

Är det okej att skicka in sitt manus till flera förlag samtidigt?
Ja. Med tanke på hur lång tid det kan ta att få svar så förväntar sig inte förlagen att outgivna författare ska skicka manus till ett förlag i taget. Om ett förlag nappar före de andra kan det dock vara schyst att slänga iväg ett mejl och meddela detta till de andra förlagen man skickat till. Om man fortfarande hellre vill komma ut på ett annat förlag än det som visat intresse först kan man också mejla sitt drömförlag och förklara situationen.

Vad betyder det om man har fått utförlig kritik från förlaget efter att ha skickat in sitt manus? Är ni intresserade, eller försöker ni bara vara snälla?
Om man får utförlig respons på sitt inskickade manus betyder det ofta att förlaget har sett något extra i det. Fundera över synpunkterna, jobba om och skicka in igen! Att vara författare handlar minst lika mycket om att kunna ta kritik och jobba om en text som att kunna skriva en bra historia.

Vad ska man tänka på när man skickar in manus till bokförlag?
Att inte skicka in ALLT man råkar ha på datorn utan välja ut det bästa man har. Vi vill också ha så färdiga manus som möjligt. Du behöver förmodligen inte lägga pengar på en extern korrläsare innan du skickar in, men vi vill ha välredigerade, hela manus (och inte bara några sidor). Kolla upp förlagen innan du skickar in ditt manus – är det här verkligen rätt förlag för just ditt manus, eller riktar de främst in sig på självhjälpsböcker medan du skrivit en deckare? Det är också bra om du bifogar en synopsis eller åtminstone lite kort berättar vad just din bok handlar om och om det är första delen av en planerad serie. Du behöver inte formge ditt manus, det funkar bra med ett vanligt worddokument.

Är det viktigt att ha en agent för att få sin bok utgiven?
Nej, de flesta svenska författare har ingen agent och vem som helst får skicka in manus till svenska förlag.

Vad ska man egentligen med ett bokförlag till? Varför inte bara ge ut boken själv?
Visst kan man ge ut sin bok på eget förlag, men då bör man veta att det kommer att kosta en hel del – och då handlar det om mycket mer än bara tryckkostnader. Dessutom måste man själv vara beredd att kämpa väldigt hårt för att få ut sin bok till läsarna. Det ligger otroligt mycket jobb bakom varje färdig bok. Oftast behövs det flera vändor av omskrivning innan boken är färdig att redigeras och korrläsas. Sedan tillkommer förstås jobbet med formgivning, säljtexter, pr-utskick, förhandling med tryckerier och/eller processen att göra texten till en e-bok.

Det är också därför vi antar så pass få böcker – vi vill ha möjlighet att göra ett fantastiskt jobb med varje titel. De flesta bokförlag betalar alla kostnader för omslag, formgivning, tryck, konvertering till e-bok, redigering, pr m.m. och har ofta väl inarbetade kanaler som gör att böckerna når ut i bokhandeln.

Vad letar ni efter för manus på MIX?
Eftersom MIX är ett digitalt förlag så tycker vi förstås det är en bonus om författaren har tänkt till kring vad man kan göra med e-boksformatet. Förutom det letar vi nog efter samma sak som många andra förlag – riktigt bra skönlitterära manus, historier så starka att vi bara MÅSTE läsa vidare, språk så precist att vi får gåshud, samt det där lilla extra som är så svårt att sätta fingret på vad det är.

Tre saker som INTE ökar chanserna att få din bok utgiven på förlag:
1. Att överlämna manuset personligen. Du må vara hur trevlig, snygg, säljig eller speciell som helst – det är ändå din text som är avgörande.
2. Att du efter en vecka hör av dig och frågar om vi har hunnit läsa ditt manus. Vi blir bara stressade, och stressade människor är inte världens bästa läsare.
3. Att du formger ett omslag till boken och förklarar att det är det du vill ha om boken blir utgiven.