Let’s talk about sex – Ett samtal mellan Malva B. och Manil Suri

manilsuri_foto_malvabAlltsedan jag läste Manil Suris internationella bestseller Vishnus död första gången 2001 har jag varit en av hans hängivna beundrare. Manil är en indisk-amerikansk författare och matematikprofessor vid University of Maryland Baltimore County i USA. En söndag för några veckor sedan träffades vi i det kända bögkvarteret Dupont Cirlcle i Washington DC för att äta lunch och tala om sex.

MALVA: När din senaste roman, The City of Devi, kom ut i våras, skrev Washington Post att det var årets bästa sexkomedi. Berätta!

MANIL: Det är ett triangeldrama som äger rum i en inte alltför avlägsen apokalyptisk framtid. Huvudpersonen Sarita letar efter sin man Karun som har försvunnit bland Bombays krigshärjade gator. Karuns hemlige älskare Jaz hjälper henne att leta. Jaz är antagligen den mest hämningslösa karaktär jag någonsin har skapat – exempelvis vill han att ge sig iväg på en nationell pilgrimsfärd för att ligga med en man från varje stat i Indien. Men det är humor, och du ville tala om sex, så berätta om din bok.

MALVA: Begär – Oanständiga berättelser är min debut. Det är en erotisk novellsamling skriven ur kvinnans synvinkel med ett internationellt perspektiv. Jag fascineras av olika kulturers komplicerade förhållande till sex.

MANIL: När du berättade i telefon att du skrev under pseudonym kom jag att tänka på en skrivkonferens jag var på för ett par år sedan. En av föreläsningarna handlade om bögporr och talaren som skrev under namnet Rod Kolven eller något liknande, visade sig vara en kort judisk mormor. Jag blev verkligen lättad när du inte var en kort svensk farfar, utan, ja, jag vet inte om det här är särskilt politiskt korrekt, men du är ju faktiskt tillräckligt attraktiv för att vara på ditt eget bokomslag. Blir du upphetsad av att läsa dina egna sexscener? Jag måste erkänna att jag aldrig skrivit en bra sexscen utan att själv bli påverkad…

MALVA: Ja, faktiskt. Särskilt när jag får idén och skriver ner den första gången. Komma ut, en av mina favoritnoveller handlar om homosexualitet i Uganda och även om jag inte är lesbisk, tycker jag att två kvinnor som älskar är mycket sensuellt och det är lätt att dras med in i handlingen. Du har ju varit öppen om din homosexualitet under många år, samtidigt som du verkar vara en ganska blyg person. Det är svårt att se dig strippa på en bögklubb i New York. Hur vågade du?!

MANIL: Det var en bokfestival och jag fick bara delta om min föreställning var tillräckligt vågad. Jag bestämde mig för ett klassiskt Bollywoodnummer av den berömda 1970-talsdansösen Helen – komplett med alla steg och stripp. Jag åkte till och med på en shoppingrunda till Indien för att få tag på en perfekt topp, kjol och behå. Det var inte lätt att gå upp på den där scenen, men när jag väl stod där och började dansa, var det en av de mest befriande saker jag någonsin har gjort. Videon finns på You Tube och en av mina studenter skrev “Den här snubben var min lärare i kalkylering, wow”. Jag tror verkligen det hjälpte mig när jag skapade Jaz. Om jag kunde strippa skulle jag nog kunna skriva om sexualitet utan att vara rädd. Det hjälpte mig också att slutligen komma helt ut ur garderoben på min arbetsplats. Du har valt en annan väg – hur kommer det sig att du skriver under pseudonym?

MALVA: Jag är inte en särskilt modig person. Och jag ville verkligen inte att mina kollegor skulle få reda på att jag skrev erotiska böcker. Jag antar att jag också ville skydda mina barn. Men när jag till slut berättade för dem vad min bok egentligen handlade om, blev de inte särskilt chockade. De ryckte bara på axlarna och undrade: ”Vad ska mormor säga?” Så vi bestämde oss för att hålla mormor lyckligt ovetande tills vidare.

MANIL: Jag hade faktiskt liknande erfarenheter i Indien – ingen blev upprörd. I den första boken hade Vishnu oralsex med mangogudinnan, och till och med mina fastrar och farbröder var oberörda (eller låtsades åtminstone vara det) när de hörde mig läsa upp det stycket vid olika evenemang. Jag trodde att den nya bokens explicita gaysex skulle vara mer kontroversiell, men förutom att några människor i publiken lämnade en av mina uppläsningar i Calcutta, har det inte blivit något offentligt ramaskri. Fast inte ens jag har förstås vågat läsa upp scenen där Sarita, Jaz och Karun är tillsammans, som en slags symbol över hinduismens treenighet.

MALVA: Menar du en trekant? Det verkar som våra böcker har mer gemensamt än jag först trodde! I en av mina noveller som utspelas i Oslo, vill den kvinnliga huvudpersonen pröva en trekant. Jag var så trött på temat « äldre – gentleman – förför – ung – oskyldig – oskuld » och bestämde mig för att kasta om rollerna för en gångs skull.

MANIL: Jag tror inte folk inser hur svårt det är att skriva en bra sexscseen. Så fort man överdriver är spelet förlorat, då blir det porr i stället för litteratur. Trekanten tog lång tid att skriva, men det är ingenting mot scenen i min andra roman (The Age of Shiva) där hjältinnan Meera fantiserar om hur hon i ett annat liv kunde ha varit sin sons älskare. De där två, tre sidorna tog över en månad att skriva. När man skriver om sex beskriver man ju en fysisk handling, men det är ju egentligen vad som händer i tanken som man vill förmedla.

MALVA: Eller försöka fånga den där skuldkänslan och oron som följer på de förbjudan tankar och mörka behov som du nämner. I Rollspel, den sista novellen i min bok, ville jag utforska hur långt en ung kvinna är kapabel att gå för kärlek. Hanna skulle kunna vara jag. Eller din syster. Hon är intelligent, vänlig och ser ganska bra ut. Jag ville att läsaren skulle tycka om henne, bli upphetsad när hon blir upphetsad. Känna hennes orgasm samtidigt som den där obehagskänslan börjar krypa i magen och man inser att inte allt är riktigt som det ska vara.

MANIL: Det är kanske det ultimata testet – lyckas scenen förflytta läsaren, få henne att känna samma sak som karaktären i boken? Oavsett om vi skriver om mörker eller erotik eller humor, låter vi läsaren också få smaka? Det är väl det som är målet med allt skrivande.

Av Malva B.

 

Mer:

Malva B. på Facebook

Manil Suris hemsida

Fredagsintervju med Malva B.

Provläsning: Sex oanständiga berättelser från Malva B.

Provläsning: Malva B.s erotiska novellsamling Begär

Provläs: MIX novellsläpp april 2013