Provläs nio feministiska noveller

Vi bad flera av Sveriges intressantaste författare att skriva varsin novell med feministiskt tema och fick in nio fantastiska – och väldigt olika – historier. Novellerna finns nu, lagom till internationella kvinnodagen 8:e mars, tillgängliga som enskilda e-noveller och samlade i antologin Vår kamp. Könsbyte, illegal abort och sexuell utlevelse är bara några av de ämnen som berörs.

Antologin och novellerna kan bland annat köpas på Adlibris Mondo, Dito, Bokon, iBooks och Google Play Books.

8_mars_alla


Emmy Abrahamsons Anställningsintervjun

Intervjun hade pågått i femton minuter. Luftkonditioneringen gjorde det nästan kyligt i rummet. Trots det kände Charlotte hur en svettdroppe rann från armhålan ner mot midjan. Kanske för att hon ville ha, nej, behövde det här jobbet så mycket. Eller så var det för att de än så länge inte berört vare sig hennes CV eller vad hon skulle kunna erbjuda företaget. Istället hade de hittills, på mannens initiativ, plöjt igenom följande ämnen: hur hon tagit sig dit (en tvåfärgad Volkswagen Golf ’92, kört E65:an, parkerat på en sidogata), vädret (blåsigt och onormalt varmt), mannens planerade semester i Gambia (hög malariarisk), Cate Blanchett (överskattad), de senaste olympiska spelen (misstänkt högt antal ryska medaljörer) och nu: bröstcancer.

Ladda ner ett epub-utdrag från Emmy Abrahamsons novell Anställningsintervjun (ISBN 9789187671319).

 Helena Dahlgrens Lady Lazarus

Tre hämndgudinnor satt på ett sunkhak en blåsig dag i mars. Ute på gatan hastade folk tillbaka till sina arbeten efter lunchrasten men inne i halvdunklet såldes fortfarande en och annan plankstek. Allra längst in i lokalen, i ett slitet skinnbås som flera år efter rökförbudet alltjämt luktade gammal fimp satt de: Anja, Cassandra och Stella, hämndgudinnor nedstigna från generationer av hämndgudinnor, verkande i det tysta mot orättvisor i världen. Mer specifikt: orättvisor mot kvinnor. Kränkningar och hot var deras specialitet, men de tog sig an det mesta. Särdeles välbetalt var det inte, men får man ens ta betalt för ett kall? Dessutom tog stället de just nu frekventerade trettio kronor för en halvliter Mariestad under happy hour. Den varade från 11 till 20 året om, inklusive julafton, så de hade gott om tid att bli happy, happy om de nu kände för det. Vilket de inte gjorde.

Ladda ner ett epub-utdrag från Helena Dahlgrens novell Lady Lazarus (ISBN 9789187671326).

 Anna Jörgensdotters Monster

”Gå härifrån!” Också mannens röst måste ha varit hög, eller om väggarna var så tunna att minsta ljud hördes; att de annars var tysta som möss där på andra sidan, och att allt Jonna och Jens och barnen gjorde här i det nya hemmet hördes. Alla gånger hon rev i åt ungarna, allt de sa åt varandra, grälen … Fast skrikit sådär som kvinnan, det hade hon aldrig gjort. Det var ett isande skrik, och när kvinnan slutade skrika glömde Jonna genast bort  hur hemskt det låtit.
Knäpptyst. Sedan ljud av möbler. Inga röster. Hon hörde steg i trappan. Hon och Jens hade bråkat i två dagar och nu ville hon inget hellre än att han skulle komma in och lägga sig bredvid henne.

Ladda ner ett epub-utdrag från Anna Jörgensdotters Monster (ISBN 9789187671333).

Jens Klitgaards Tack för att du inte är ett jävla svin

Vi känner oss coola och jag röker några puffar när Sandra skickar sin till mig och ler svagt som om hon förstår att jag är här enbart för hennes skull. Nicke drar motvilligt in röken på Patriks cigg, jag ser hur han försöker upprätthålla en min av att han gjort det flera gånger förut fastän han rynkar sina ögonbryn och svettas mer än vanligt. Jag tittar på Sandras händer, mellan blossen fingrar hon förstrött på en tumring med ett etsat motiv av en taggig eldflamma som löper runt den.
Plötsligt närmar sig Patrik vår sida med något lurigt, illmarigt i blicken. Något är på gång, men jag vet inte vad. Jag ryggar tillbaka med överkroppen av ren reflex, men den här gången är det inte mig han har i blickfånget.

Ladda ner ett epub-utdrag från Jens Klitgaards novell Tack för att du inte är ett jävla svin (ISBN 9789187671371).

Katarina Mazettis Sluta vara offer, hör ni!

”Varför låter du inte Janne sköta tvätten, Mariana?” sa kollegan och rynkade pannan. ”Om du ska släpa på tio kilo unge dygnet runt kan han åtminstone göra det!”
”Det tror han redan att han gör!” suckade Mariana. ”Han tvättar faktiskt sina skjortor själv. Allt annat, dukar och lakan och barnkläder och handdukar är liksom inte hans tvätt …”
”Min man frågar mej varenda morgon om det finns några rena skjortor” sa Svenska/Religionskunskap. ”Som om han trodde små tomtar tvättade om nätterna. Jag frågar mej om det var det här jag verkligen ville när jag gifte mej. ’Är jag lycklig?’ tänker jag. Det måste man ju vara, det är plikt på det.”

Ladda ner ett epub-utdrag från Katarina Mazettis novell Sluta vara offer, hör ni! (ISBN 9789187671340).

Anna Ringbergs Den fuktiga stigen

Vill ni barn höra historien om sniglarna igen? Då ska mormor berätta. Jo, det var en sensommardag och vi satt och filosoferade i en källare där vi hade hållit till i några veckor, när en gubbe slet upp dörren sa att han skulle ringa polisen om vi inte stack med en gång.
Så er mormor och Kurre lämnade stället. Vi tog med oss en morakniv som jag hittat inkilad under en dörr och sedan gick vi, genom centrum och industriområdet och efter att vi passerat ett stort grått elskåp som markerade bebyggelsens ände svängde vi upp i skogen och fortsatte på en slingrande stig som vi aldrig följt förr. Vi gick bara på utan något mål, förstår ni, vi visste inte vart vi skulle ta vägen.

Ladda ner ett epub-utdrag från Anna Ringbergs novell Den fuktiga stigen (ISBN 9789187671302).

Julia Svanbergs Jaguar

Och du talar nog sanning ändå för visst tänker du verkligen med huvudet. Det är i alla fall det du säger till mig när du blir hämtad i en mörkgrå bil.
Klaus är annorlunda än både biologiläraren och Daniel och Phil för han är gammal, typ femtio år, och dricker whisky som du också dricker fast du alltid tyckt att det var så äckligt. Du har bytt shortsen mot ceriseglittrande minikjol och Pablo skriker att doña María skulle ha sett dig nu. Han spottar på dina bara ben och säger: ”Bäst du tar på dig, hora, annars blir vi alla utslängda på gatan.”
Men du bara skrattar ett ängsligt skratt, torkar bort loskan från låret med kjolfållen och försvinner.

Ladda ner ett epub-utdrag från Julia Svanbergs novell Jaguar (ISBN 9789187671272).

Vio Szabos Manifestation

Jag vill berätta om lukten av nylon i strumpyxor som fastnar mot inåtväxande hårstrån. Den instängda lukten av alldeles för tätt sittande strumpbyxor. Jag vill säga att min fitta luktar kön även om den inte är medfödd, även om den är lång och bred som två fingrar och aldrig kommer att bli mer än så. När jag drömmer har jag lika långa ben som nu men inga vassa kanter som behöver döljas. När jag drömmer är jag lätt och fri och kan sätta upp mitt hår.
Klara ligger i soffan när jag kommer ut i vardagsrummet på morgonen. Hon slötittar på tv med ljudet av, invirad i sitt täcke med Buffy the Vampire Slayer. Ett ben hänger utanför täcket. Tårna mot golvet.
– Manifestation idag, säger Klara utan att titta på mig.
– Mm, säger jag med sprucken morgonröst. Harklar mig. Det är viktigt att prata på rätt sätt. Munnen ska formas och tungan böjas. Det var logopeden noga med.

Ladda ner ett epub-utdrag från Vio Szabos Manifestation (ISBN 9789187671357).

Anna Winbergs Tjejfäktning

När hon är inne på sitt tredje kex börjar det äntligen strama i armarna, och hon häver sig upp och lämnar rummet. Men när hon går in i duschrummet för att fylla på vattenflaskan står hon plötsligt ansikte mot ansikte med Alexander. Han rycker till när han ser henne.
– Det finns inget vatten inne på herrarnas. Basturenoveringen du vet.
Hon vet inte, men nickar ändå. Alexander tränger sig förbi henne i dörröppningen. Han tror fortfarande att han är bäst. Vet inte att det här är terminen då hon ska krossa honom.
– Ska vi köra en femstötsmatch innan de andra kommer? säger hon.
Han rycker på axlarna som om det kvittar, flexar armarna bakom ryggen. Han är i lika bra form som vanligt, musklerna syns genom den tunna T-shirten. Men det är bara bra, hon vill slå honom när han är på topp.

Ladda ner ett epub-utdrag från Anna Winbergs novell Tjejfäktning (ISBN 9789187671364).

Vår kamp Feministisk antologi 9789187671289

”Feminismen har inte gått för långt – vår kamp har bara börjat!”
– Titti Persson, förläggare på Mix förlag.

2 reaktion på “Provläs nio feministiska noveller

  1. Pingback: Ny bok! |

  2. Pingback: Normkritiskt | Pearltrees

Kommentarer inaktiverade.