Provläsning & film: MIX novellsläpp september 2013

Höstrusk, höstsnusk, kontroversiella klassiker, blodsfantasy och lite rådigital science fiction. Gott folk – septembersläppets sju noveller har landat. Nedan bjuder vi på utdrag och filmer. Sugen på att läsa mer? Kolla in ”Våra böcker”, iBooks eller närmsta nätbokhandel.

Carl Ahlströms Svart rabarber

Carl Ahlströms novell Svart rabarber omslagJag krälar mig upp till sittande ställning i sängen. Ryggen är ett odjur som äter på resten av kroppen. De mörka träslagen i rummet har inte träffats av solsken. Jag har vaknat mitt i natten igen.
Jag ställer mig upp och går ut till köket. Stanken av äppelmögel och gammal vanilj har färgat av sig i rummet. Den första satsen har ruttnat. Stanken lindar in mig. Jag harklar mig, hostar, kväljs, springer till toaletten och kräks. Helvete, säger jag och börjar gråta. Kroppen skakar och när jag ska spola har jag glömt att toaletten inte fungerar. När jag tittar upp ser jag Stjärnan genom fönstret. Den är blå och lyser som en fyrbåk över ansiktet.
Jag går tillbaka till köket och tar tag i hinken. Jag tar med den ut i den frostbitna natten och slänger musten på verandan. Där kan den ligga. Jag tänker ändå börja om. Jag måste bara byta metod. Jag ska doppa järngrytan i den svarta sjön, så bakterierna inte kan äta på mina äpplen. Till nästa sats tänker jag ändra receptet.
Jag går tillbaka till sängen och lägger mig. Under natten drömmer jag följande: min pappa har ett skepp på en sjö. Jag försöker ta mig till skeppet genom en snårig skog. Men den vill mig inte väl och jag är rädd. Förmodligen är jag yngre i drömmen än vad jag är när jag drömmer den.

Ladda ner ett epubutdrag från Carl Ahlströms science fiction-dystopi Svart rabarber (ISBN 9789186845896).

 

Lina Forss novell Släcka eld med bensin omslag Lina Forss Släcka eld med bensin

Vi var inte bara några som möttes och snuddade vid varandra, vi blev vi. Jag var glad, pelargonerna hjärtansröda, försommaren doftade så man blev yr. Och jag gick till gymmet för att varva ner. Dagen med dig värmde långt in på natten, kicken hade inte hunnit ta slut när du skrev. Jo, jag vet att man tappar fokus och koncentrationsförmågan om man kollar inboxen hela tiden, men du hade skickat en bild. När mejlet med dina ord nådde mig låg jag bredvid min kille i sängen. Tänkte på dig.
– Vad har du för dator? Hur tittar du på bilder? Jag har lekt med en av dig.

Ladda ner ett epubutdrag från Lina Forss erotiska novell Släcka eld med bensin (ISBN 9789186845964).

 Henrik Larssons novell Jungfruresan omslagHenrik Larssons Jungfruresan

Jungfru Hälda släpades fram över det kaotiska, blodstänkta däcket av två skarmiska krigare. Hon var förvirrad. Både över motståndet de hade mött och den oväntade förlusten. Alla skarmer Hälda tidigare hade träffat var seglande, enkelt klädda och ofta vänliga handelsmän. Dessa var bistra krigare med påkostade stridsmunderingar av läder, och de var beväpnade med huggvärjor. Ingen av dem sade ett enda ord till henne. Istället muttrade de över alla omkullvälta möbler och sargade kroppar som hindrade deras framfart över däcket. De allra flesta av de fallna var deras fränder. På ett ställe låg över tio skarmer i en enda blodig hög. Hälda förmodade att det var här hennes hövding och första styrsyster hade kämpat. Blodpölarna var så stora att det stänkte om skarmernas stövlar när de släpade fram henne.
Överallt såg hon tillfångatagna systrar. Alla var nedstämda, men förvånansvärt många var ännu i livet. Den bärsärkagång Hälda väntat på hade uteblivit, och i avsaknaden av stridsruset hade systrarna klarat av att lyda ordern från deras hövding att kasta sina vapen. Hälda förmodade att det skulle ha slutat på ett annat sätt, om de bara vetat vad som väntade dem ombord. Själv tilläts hon förstås inte att ta vitsvamp. Seden ombord på Vindbane var att det alltid måste finnas en jungfru ombord, för god tur, och att hon måste vara opåverkad under hela sin jungfruresa. Men inte heller någon av de fullvärdiga systrarna var berusad. De hade förväntat sig en stillsam plundring. Skarmerna var kända för att överge sin last utan strid, så länge man besparade dem livet.
Denna last var de tydligen beredda att dö för.

Ladda ner ett epubutdrag från Henrik Larssons fantasynovell Jungfruresan (ISBN 9789186845919).

 OScar Lagerström Carlsson novell Hjärtbrus omslagOscar L. Carlssons Hjärtbrus

Hela veckan arbetade de febrilt för att få mig i toppskick. Hon undersökte varenda del av mina hjärtan in i minsta detalj. Han vävde hjärtsträngar snabbare än han någonsin gjort förut och hon satte dem på plats.
Några dagar senare kom professorns överordnade på besök. Tre äldre män som inte ens såg åt hennes håll när de steg in genom luftslussen. När hon var på väg in i arbetshallen tillsammans med dem blev hon stoppad av professorn.
”Det är nog bäst om du inte följer med. De vill inte bli störda.”
”Jag stör ju aldrig. Du vet hur tyst jag är när du behöver arbeta. Det är så tråkigt att vara ensam hela tiden. Jag har inte sett en annan människa på flera år.”
”Vad menar du? Du har ju mig. Gå och gör något annat nu.” Han kysste henne lätt på pannan.

Ladda ner ett epubutdrag från Oscar L. Carlssons interaktiva science fiction-novell Hjärtbrus (ISBN 9789186845933).

 Annakarin Svedberg novell Vargen och Rödluvan omslagAnnakarin Svedbergs Vargen och Rödluvan

Så som det levdes i hennes lilla by, ville Rödluvan inte leva. Hon ville skråla, skratta och sjunga oanständiga sånger. Hon ville dricka starköl, vin och brännvin (i byn dracks bara svagdricka och mjölk). Hon ville skreva med benen mot glada kåta pojkar, som smekte hennes nakna bröst. – Gossarna i hennes by talade om förlovning, äktenskap, försörja familjen och sånt tråkigt. Aldrig om knull.
Långt långt inne i skogen bodde lilla Rödluvans mormor. Hon hade också bott i byn, men eftersom det var en glad gumma, och de styvstärkta gardinernas och pelargoniornas atmosfär till sist hållit på att kväva henne och skrämma hennes glädje på flykten, hade hon en dag tagit sitt pick och pack och flyttat ut i skogen. Där levde hon sitt eget liv bland djur och jägare och frågade ingen, vad som var passande. De gånger lilla Rödluvan fick gå och hälsa på sin mormor i skogen, var de enda muntra stunderna i flickans fattiga liv.

Ladda ner ett epubutdrag från Annakarin Svedbergs burelskt erotiska novell Vargen och Rödluvan (ISBN 9789186845926).

Mathilda Roos novell Den första kärleken omslagMathilda Roos Den första kärleken

Det var en helt ung man, nästan en yngling. Hans ansikte var fint och vackert, oaktat den vanställande ihåligheten i kinderna; de stora, mörka ögonen var till hälften slutna, ibland lyfte han dem långsamt och såg sig omkring med en slö blick. Kinder och haka var alldeles skägglösa, endast på överläppen syntes en fin skuggning; hans figur var medelstor, men lemmarna fina och späda som på en kvinna.
Då blicken först träffade honom, genomfors man helt plötsligt av en salongs- eller budoarstämning. Man såg honom på en bal, parfymerad, intagande, med glacéhandskar på de aristokratiska händerna, böjd över en fåtölj och småleende mot ett vackert kvinnoansikte. Sedan såg man en mor, en syster, en älskarinna, som grät vid det smärtsamma avskedet. Och så det hemska slagfältet, mörkret, kölden, ångesten, de gapande såren, jämmerskriken – Chérubin, kvidande på den blodiga snön. Det var icke en krigare man här såg, det var ett barn, en martyr, ett gagnlöst offer, som krossades i det stora hela, och som lika gärna kunde varit borta och i ro fått drömma där hemma sin tanklösa, sorgfria dröm.
Han förmådde knappast släpa sig fram; en av kamraterna tog honom ibland stödjande under armen. Det fina huvudet med det mörka lockiga håret hade sjunkit ned mot bröstet, och kläderna hängde i blodiga trasor omkring honom.

Ladda ner ett epubutdrag från Mathilda Roos klassiska kärleksnovell Den första kärleken (ISBN 9789186845704).

S_MIX_Hansson_Fran de doda_9789186845902Ola Hanssons Från de döda

Min gamle studiekamrat ingenjören Anton Berg hade kommit till trakten i avvägningsärenden, och en höstdag drog jag över till honom. Brasan flammade, toddyvattnet stod rykande på bordet, det kändes hemtrevligt att sitta så där torrskodd inomhus, medan höstregnet strömmade ner därute, och vi var snart inne i ett samtal om gammalt och nytt.
Blåsten höll ett Herrans oväder kring huset. Den kom sättande som ett tungfotat odjur ute från slätten, törnade våldsamt mot husets bredsida och smög sig jämrande bakom knuten, som om den gjort sig illa vid stöten.
Plötsligt for dörren upp nere i förstugan. Min vän reste sig för att gå ner och stänga, då såg jag honom med ens tvärstanna. I samma ögonblick hörde jag någon gå uppför trappan, mycket tungt och mycket långsamt. Vi såg förvånade på varandra: det var sent på kvällen och ingenjören väntade inte besök, så mycket mindre som han inte hade något umgänge på orten. Emellertid närmade sig stegen, och vi hörde båda hur en fot trampade hårt i loftet, som om den stigit fel, och hur den trevade sig fram i mörkret.
Vi väntade att det skulle knacka på dörren eller tas i vredet och att någon skulle komma in.

Ladda ner ett epubutdrag från Ola Hanssons klassiska novell Från de döda (ISBN 9789186845902).