Barnsäkra hemmet och förbered dig inför föräldraskap

Om du och din partner snart ska bli föräldrar så är det så klart mycket ni har att tänka på, särskilt om det är ert första barn. Det finns dock några bra tips att tillgå kring hur du ska barnsäkra hemmet så att du inte behöver oroa dig för att ditt barn ska fara illa. Dessutom så finns det informativa böcker att läsa för att du ska kunna förbereda dig på att bli förälder.

Redan innan ni har fått hem er bebis så är det viktigt att se till att barnsäkra hemmet – se över hur just ditt hem ser ut och vilka potentiella risker som går att se. Gå genom varje rum i hemmet och se till så att det inte finns risk för att barnet exempelvis kan klämma sig, falla, bränna sig, eller få i sig något som kan leda till kvävning eller förgiftning.

Saker att tänka på när du barnsäkrar hemmet

A,Child,Is,Trying,To,Poke,Into,Electrical,Outlets.,KidEn viktig sak om du exempelvis har en trappa någonstans är att placera en barngrind vid den för att förhindra fall – gärna vid båda ändarna. Grindar kan med fördel också användas i dörröppningar om det är olämpligt att barnet tar sig in i ett rum över huvud taget. Barn är ju nyfikna, och så fort de har lärt sig att krypa så kommer de att försöka utforska så mycket de kan. Se därför även till att skaffa spärr till lådor och skåp som det är olämpligt att ditt barn tar sig in i, såsom medicinskåp, städskåp, och så vidare.

Bra böcker du kan förbereda dig med

Det finns många bra böcker om föräldraskap och barn, och det skrivs hela tiden nya. Olika vinklingar finns, såsom hur du ska tänka kring mat till ditt barn, hur barns psykologi och motorik utvecklas, eller om deras självkänsla och hur den påverkas positivt och negativt. Det finns mycket att ta in, och därför är det bra att börja tidigt – det kan vara bra att besöka ditt lokala bibliotek och låna hem några böcker, och att sedan köpa exemplar av de som du tror att du kan behöva återvända till.