Finn styrkan när en älskad går bort

Att förlora en närstående person är svårt på många nivåer. Förutom den personliga sorgen måste praktiska saker som dödsbo och begravning samtidigt ordnas och det kan kännas oerhört överväldigande. Här är det viktigt att våga och kunna be om hjälp samt att ta hand om sig själv fysiskt och mentalt.

Hands,Touching,A,Burial,Urn,In,A,Bright,Outdoor,FuneralFör det rent praktiska som omger en begravning är det klokt att anlita en begravningsbyrå med erfaren personal som kan ordna med saker som:

  • Kyrklig eller borglig begravning
  • Bouppteckning
  • Arvskifte

Hur mycket eller lite du själv vill vara med och planera är upp till dig och var du än bor i Sverige finns det alltid bra tjänster att tillgå. Välj en kompetent begravningsbyrå i Värnamo om du bor i landets södra delar eller i Haparanda om du bor i norr.

Hedra livet med favoritmusiken

Musician,Playing,Piano,In,Church,With,Vintage,Filter.När det kommer till en begravning finns det vissa saker som kan göra den extra speciell. Valet av musik kan göra stor skillnad och här är det alltid fint om det är tongångar som den bortgångne själv tyckte mycket om. Idag är det ganska vanligt vid begravningar att annat än visor och klassisk musik spelas och vid en undersökning gjord av Sveriges Radio visade det sig att svenskar gärna vill ha allt från Elvis Presley och Paul Simon till Queen och Black Sabbath på sin begravning. Det ger en känsla av att den som inte längre lever fortfarande finns kvar litegrann, och kan vara en påminnelse om dennes personlighet och karaktär. Ska det finnas många äldre personer vid begravningen kan det här ibland vara lite svårt för dem att acceptera men det finns lösningar även på detta. Många moderna stycken finns omgjorda i lugnare tappning och ett bra exempel på det är Aviciis låtar som arrangerats för kör och vid flera tillfällen spelats i Svenska Kyrkan till mångas uppskattning,

Finn stöd under sorgearbetet

För den som sörjer är det också viktigt att få bearbeta bortgången för att sakta men säkert kunna återvända till ett någorlunda normalt liv. Hur lång tid det tar är mycket individuellt men beror också på hur mycket hjälp den sörjande accepterar. För många känns det svårt att tala om det som har hänt och det är inte ovanligt med skuldkänslor vid sidan om sorgen. Litteratur kan vara en enorm stöttepelare i sorgearbetet och det finns många böcker om döden som behandlar ämnet från olika synvinklar. Vissa böcker är skrivna av den döende själv medan andra handlar om de närståendes erfarenheter. Det finns också bra böcker om bortgångar och sorg för barn, där Astrid Lindgrens Mio min Mio sedan länge är en av de främsta.

En begravningsbyrå kan även här komma till hjälp för den som har det svårt. Ofta kan den ge personlig rådgivning, hänvisa till stödgrupper och rekommendera hur kondoleanser bör eller inte bör framföras. Inga frågor är dumma och många gånger kan det kännas skönt att tala med en utomstående person som samtidigt har stor erfarenhet i ämnet. Avslutningsvis är det också viktigt att förstå att det är helt normalt att sörja och att det måste få ta den tid det tar.