Varför du ska läsa mer

Läsning var en större självklarhet förr innan digital underhållning kom in i våra liv. Att läsa bör verkligen inte bytas ut helt då det har många fördelar och positiva effekter på våra hjärnor – vi redogör för dig varför du bör plocka fram böckerna igen.

En bok är mångas svar på avkoppling och underhållning på sin fritid, men med åren har böckerna sakta bytts ut mot serier, film och slösurfande. Såklart är bokläsning inte en aktivitet som är helt utbytt, men det är färre som väljer en bok idag framför några minuter scrollning i sociala medier. Läsning har positiva effekter på hjärnan och det finns många anledningar till varför du ska läsa mer.

Utökat ordförråd

Genom att läsa blir du bättre på att formulera dig, både i tal och skrift. Du utökar ditt ordförråd för att du läser nya ord i sammanhang, detta ger dig kunskap om hur de kan användas på olika sätt. Du kommer med tiden kunna låta mer intelligent i ditt sätt att tala. 

Fokus och smartare

Läsning gör dig inte bara mer intelligent i språket, utan det har positiva effekter på hela hjärnan. Du blir mer snabbtänkt och lär dig hålla fokus. I dagens samhälle finns det mycket lättillgänglig information, vilket gör att det krävs nya intryck hela tiden för att hjärnan ska känna sig nöjd. Ju mer du läser, desto mer tränas hjärnan till att hålla fokus på en och samma sak. 

Ökar kreativitet

Böcker finns i många olika former och genrer. Efter varje bok du läser kommer nya tankar och idéer kickas igång i centret i hjärnan som har hand om din kreativitet. Kreativiteten kommer att vidgas och bli bättre med tiden.

Mindre stress

Eftersom du stänger av teknik i form av TV och mobiltelefon när du läser behöver du bara fokusera på en sak, vilket är din bok. Hjärnan kommer inte behöva försöka flytta fokuset till flera olika saker, vilket gör att eventuell stress minskar.