Fakturera utan företag som frilansande skribent och författare

Om du arbetar som skribent eller författare och samtidigt är frilansande företagare känner du säkert till allt merarbete som detta innebär. Du har som företagare ansvar för att din bokföring och årsredovisning är utförd på ett korrekt sätt, samtidigt som du måste hålla reda på alla lagar och regler kring skatt och moms. Detta tar mycket tid om du vill undvika att göra fel, vilket både skapar oro och minskar mängden timmar du kan lägga på det du faktiskt älskar mest: att skriva.

Numera har du dock möjlighet att fakturera utan företag via Cool Company. När du har fått ett skribentuppdrag kan du via denna tjänst skapa en faktura och skicka den, och slipper ta hand om all administration som det innebär att ha en egen firma. Du behöver inte heller tänka på att spara undan skatt och moms för att betala in senare. Endast 24 timmar efter att dina kunder har betalat får du själv din lön, helt skattad och klar.

Mycket arbete med eget företag

Moms är en form av mervärdesskatt som alla konsumenter betalar när de köper tjänster och varor. Momsen brukar vara inbakad i det pris vi betalar, därför behöver privatpersoner inte tänka på det. Företagare kan dock få en del huvudvärk kring momsen, då den inte får räknas in i de totala intäkterna utan ska deklareras och betalas in till Skatteverket.

Företagets moms ska deklareras i en momsdeklaration, vilket sker för varje redovisningsperiod. Redovisning ska göras även när du inte har någon moms att deklarera, vilket förstås ökar arbetsbördan för dig som företagare. För att få in skribentarbete behöver du ofta marknadsföra dig själv och hitta kunder, och då uppge priser på dina tjänster. Som egenföretagare behöver du lägga till moms på det redan existerande priset, vilket höjer den totala kostnaden för köparen om det är en privatperson.

Håll reda på skatter och avgifter

  • När du driver en enskild näringsverksamhet behöver du betala skatt på all vinst du gör i företaget.
  • Varje månad betalar du preliminärskatt med belopp som är lika stora, och när deklarationen lämnas in stäms beloppet av. Under årets gång har du också möjlighet att ändra vilken preliminärskatt du betalar in.
  • Aktiebolag betalar bolagsskatt som dras på vinsten företaget har haft under året. Från den 1 januari i år ligger bolagsskatten på 20,6 procent för aktiebolag.
  • Aktiebolagets ägare beskattas för den lön som företaget betalar ut, samt för eventuell aktieutdelning.

Skribentlivets för- och nackdelar

Anna Blom är frilansande skribent och mediearbetareoch beskriver sitt arbetsliv som oglamoröst men samtidigt med en intensiv arbetslycka. Fördelarna med att vara frilansande skribent är att det går att slippa alla annars obligatoriska företagsevents som stjäl reell arbetstid, som kick-offs och olika utvecklingsprojekt. Även om hennes arbetsliv ger henne mycket frihet skapar det också perioder av ensamhet och ekonomisk stress. En annan nackdel är att det svårt att förutspå framtiden. Frilanslivet kan kännas som en emotionell berg- och dalbana där sömnlösa nätter följs av euforiska dagar. I takt med att kommunikationen har blivit allt snabbare ökar också känslosvallet. För dig som vill minska stressen kan det därför underlätta att få hjälp med faktureringen, så att du kan satsa på att hitta en stadig ström skribentjobb.